Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, mielone cynamon i goździki, sól i proszek do pieczenia.
Do ciasta dodać zmielone migdały (bez skórki) i drobno zmieloną marchewkę. Cały czas mieszając dolać Kirschwasser. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta. Przelać do okrągłej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) i piec 50 minut w temp. 180 st. C.
Upieczone i wystudzone ciasto posmarować cienką warstwą konfitury z moreli. Udekorować marcepanowymi marchewkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem pani Ewa przygotuję jedną ze sztandarowych potraw kuchni chińskiej:...
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagot ...
Brzoskwinie pokroić na kawałki. Galaretkę z żelatyną rozpuścić we wrzątku...
Jajka wybić do miski, posolić i zacząć ubijać. Stopniowo dodać cukier...
Mąkę z masłem posiekać nożem. Dodać żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder i cuki ...