/ Przepisy / Blok czekoladowy

Opis przygotowania

Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Posiekać około 200 g orzechów włoskich (resztę zostawić do dekoracji). Herbatniki mocno przesiekać.

Do garnka wlać  1/2  szklanki wody, wsypać całą szklankę cukru i gotować przez kilka minut cały czas mieszając.
Następnie wrzucić rozdrobnioną czekoladę i kostkę masła. Zagotować. Po zagotowaniu podgrzewać jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane mleko, posiekane orzechy włoskie, rodzynki, skórkę z pomarańczy i herbatniki. Całość szybko wymieszać.

Na spodzie blachy ułożyć andrut, nałożyć ciepłą masę, wyrównać. Przykryć drugim andrutem. Schłodzić w lodówce.
Następnie posmarować roztopioną czekoladą (z odrobiną masła i mleka). Udekorować połówkami orzechów włoskich. Gdy czekolada zastygnie, gotowy blok podzielić na kawałki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 124
Ewa gotuje - odc. nr 124

Polędwiczki wieprzowe po staropolsku, blok czekoladowy z bakaliami. Ewa...

 

Podobne przepisy

Kisiel jagodowy

Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na ma ...

Naleśniki gryczane

Z kisielem wiśniowym!

Chrust, czyli faworki

Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...

Tort orzechowy

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanili ...

Wróć do listy przepisów