/ Przepisy / Moczka piernikowa

Opis przygotowania

Ciasteczka lub pokrojony w kostkę piernik przełożyć do miski, zalać litrem ciepłej wody i odstawić na noc. Następnego dnia przelać do garnka. Dorzucić rodzynki i orzechy. Przyprawić cynamonem. Przykryć i gotować przez 15 minut.

Dolać kompot z suszu – wraz z owocami. Dosypać przyprawę do piernika. Zakwasić sokiem z cytryny i zmiksować.

Podawać z prażonymi płatkami migdałów.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 410
Ewa gotuje - odc. nr 410

Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia Ewa zaproponuje kilka postnych potraw...

 

Podobne przepisy

Rosół na jagnięcinie

Rosół nieco inaczej, bo na... jagnięcinie!

Zupa kurkowa

W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.

Chłodnik z żółtych pomidorów

Z melonem i papryką;-)

Paprykowy krem z pomarańczą

Na ciepło i jako chłodnik;-)

Wróć do listy przepisów