Masło roztopić w garnku. Dodać miód. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Jajka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć.
Małym strumieniem, cały czas miksując, dolać masło z miodem. Następnie, naprzemiennie, dodać mąkę i kwaśne mleko. Wsypać sodę i kakao (składniki sypkie warto przesiać). Zmiksować. Dorzucić posiekane orzechy oraz żurawinę i drobno pokrojone śliwki. Dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia). Wyrównać.
Wstawić do pieca rozgrzanego do 50 st. C. Podnieść temp. do 180 st. i piec przez 50-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy w środku ciasto jest suche.
Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową i prażonymi, posiekanymi orzechami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia krakowski dom Ewy będzie już wysprzątany...
Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...
Do mąki dodać proszek do pieczenia i cukier puder...
Na mące orkiszowej...
Daktyle pozbawić pestek, pokroić na kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia, zalać h ...