Do rondelka wlać wodę i mleko. Podgrzać. Wyłączyć kuchenkę i wkruszyć drożdże. Posłodzić łyżeczką cukru. Dodać łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić.
Zrobić nadzienie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać oregano i bazylię. Wlać przecier pomidorowy. Dodać koncentrat. Posolić. Wymieszać i odstawić.
Mąkę przesiać do miski. Wlać zaczyn. Przyprawić solą. Wlać oliwę. Wymieszać łyżką. Następnie wyrobić dłońmi. Przykryć i zostawić w spokoju do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość rozciągnąć je na kształt krążka i umieścić na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Na środku ułożyć talerzyk – dnem do góry. Docisnąć. Talerzyk zabrać a ciasto naciąć tak, by na środku powstało 8 trójkątów. Brzeg ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sosie ułożyć pokrojone suszone pomidory, oliwki i paprykę. Posypać tartą mozzarellą. Każdy trójkąt zawinąć w taki sposób, by przykrył nadzienie (koniuszek schować pod ciastem).
Trójkąty posmarować oliwą i posypać czarnuszką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni C i upiec na złoty kolor.
Podawać z ulubionymi sosami. Jeść odrywając po kawałku.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć jeszcze przed tygodniem Ewa była w Beskidach – pod Babią Górą,...
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się ...
Na sosie żurawinowym...
Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki ...
Stare ziemniaki obrać dość grubo i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem...