/ Przepisy / Krupnik z suszonymi grzybami

Opis przygotowania

Skrzydełka wrzucić do garnka z zimną wodą. Dodać suszone grzyby (jeśli zebraliśmy je sami i zostały dokładnie oczyszczone to nie trzeba ich płukać, susz kupiony w sklepie lepiej namoczyć a wodę odlać i w ten sposób pozbyć się resztek piasku). Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Przykryć i gotować przez ½ godziny.

Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na grubych oczkach marchewki, pietruszkę i kawałek selera. Wsypać kaszę i pod przykryciem gotować przez 20 minut.

Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zabielić śmietaną (wcześniej warto ją zahartować odrobiną gorącej zupy). Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 474
Ewa gotuje - odc. nr 474

Nie ma to jak domowe przetwory i zapasy, takie chociażby jak własnoręcznie...

 

Podobne przepisy

Kociołek leśników

Grzybowa na boczku i kiełbasie myśliwskiej;-)

Chłodnik litewski

Botwinka na zimno;-)

Fasolowa z białą kiełbasą

Na "Pięknym Jasiu";-)

Zielony barszcz ukraiński

Wiosenna zupa naszych wschodnich sąsiadów...

Wróć do listy przepisów