Grzyby namoczyć. Pokroić w paski, przełożyć do wywaru jarzynowego, dolać wodę, w której się moczyły, przykryć i ugotować.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Wysmażyć na patelni. Dorzucić drobno posiekaną cebulę. W razie potrzeby dodać trochę masła. Gdy cebula zacznie się rumienić, przełożyć do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków. Ugnieść.
Zrobić tzw. zalepkę. Maślankę przelać do robota. Dorzucić czosnek. Wsypać mąkę, przyprawić kminkiem i zmiksować. Przelać do wywaru z grzybami. Zagotować.
Do miski nałożyć kulkę ziemniaków z cebulą i boczkiem. Zalać zupą. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przygotuje specjały kuchni regionalnej. Zacznie...
Na "Pięknym Jasiu";-)
Z orzechami i grana padano;-)
Fasolę namoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Następnie ugotować
Włoski klasyk - bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.